Filmplan over ouderverstoting goedgekeurd

documentaire ouderverstoting

Voor de documentairewedstrijd van de KRO/NCRV met als thema ‘De Ander als vijand’ schreef ik een filmplan over ouderverstoting. Daniel Krikke won de wedstrijd met zijn filmplan VRIJ, maar de KRO/NCRV was ook enthousiast over mijn filmplan en we mogen de documentaire maken!

Toen ik over ouderverstoting las, raakten de ernst van het probleem, de omvang ervan en de persoonlijke verhalen mij diep. Ongeveer 16.000 kinderen hebben ernstig last van de vechtscheiding van hun ouders. Ongeveer 10.000 kinderen ziet één van de ouders helemaal niet meer na de scheiding. Meestal gaat het contact verloren terwijl het ouderschap voor de scheiding niet ter discussie stond. De (on)bewuste negatieve houding en het overmatig controlerende en sterk manipulatieve gedrag van één ouder richting de andere ouder is dan vaak de oorzaak. Door het weggummen van één van de ouders beschadig je een kind voor de rest van zijn leven. Super heftige verhalen die je vrijwel nooit hoort.

Ik ben ontzettend dankbaar dat dit onderwerp aandacht krijgt en dat ik mag samenwerken met Nan Rosens (regie), Frénk van der Linden (interview) en Memphis Film & Television (producent). Ik neem uiteraard de research voor mij rekening.