Première Leve de organen op NFF

Research Leve de organen, orgaandonatie en donorwetResearch Leve de organen Frans BometResearch Leve de organenresearch Leve de organen

 

Gisteren was de première van de documentaire Leve de organen op het Nederlands Film festival in Utrecht. De film riep in de zaal veel emotie en discussie op. Dat was te verwachten met dit gevoelige onderwerp waar letterlijk levens op het spel staan. Ik vond het een super interessant onderwerp om als researcher in te duiken en voelde tegelijk een enorme verantwoordelijkheid. Filmmaker Frans Bromet en editor Erik Disselhoff hebben er een mooie evenwichtige film van gemaakt.

Sinds een jaar is iedere Nederlander na overlijden potentieel orgaandonor, tenzij expliciet bezwaar is aangetekend. Maar wat weten we daar eigenlijk van? Wat betekent orgaandonatie voor degene die overlijd en de nabestaanden? Kunnen we er zeker van zijn dat een donor er niks van merkt?  En kun je het eigenlijk wel orgaandonatie ‘na de dood’ noemen? Een van de meest gehoorde bezwaren tegen de nieuwe wet is dat deze diep ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer. Daarnaast is men bang dat artsen te snel tot orgaandonatie over zouden gaan. Frans Bromet spreekt in deze onderzoekende documentaire met artsen, nabestaanden en ervaringsdeskundigen over hoe zij de nieuwe wet in de praktijk ervaren.

De documentaire wordt uitgezonden op dinsdag 29 oktober 2019 om 21:00 op NPO2 bij 2DOC, KRO-NCRV.